O nama

Ambijent d.o.o.

AMBIJENT arhitektonski atelje osnovan je 17.07.1989.godine, kao jedan od prvih privatnih biroa u Bosni i Hercegovini. Atelje je osnovao Husejn Dropić dipl.ing.arh., nakon četrnaest godina rada u Zavodu sa urbanizam i projektovanje "Projekat" u Tuzli. Osnovna djelatnost Ateljea je izrada kompletne tehničke dokumentacije za različite vrste objekata visokogradnje. U dosadašnjem djelovanju uposlenici i stručni saradnici Ateljea uradili su veliki broj projekata za stambene, javne, školske, zdravstvne i sportske objekte, i mnogi od ovih projekata su realizirani uz stručni nadzor njegovih uposlenika.

U proteklih dvadeset osam godina postojanja AMBIJENT je djelovao u različitim uslovima, kako po pitanju uposlenih kadrova i prostora u kojima je bio smješten, tako i u različitim društvenim uređenjima i okolnostima. Vrijeme u kojem sada živimo i radimo preplavljeno je neukusom i improvizacijama u većini sfera ljudskog djelovanja, tako da zahtijeva mnogo strpljivosti, doslijednosti i upornostiza istrajavanje na osnovnim principima struke. Historijski gledano, arhitektura kao umjetnost građenja nastaje kao odraz ukupne društvene stvarnosti.

U Ateljeu nastojimo razvijati timski rad kroz razumijevanje i uvažavanje među kolegama i saradnicima uz naglašeno poštovanje moralnih principa struke, gdje je krajnji cilj da se realizira objekat kojim će investitor i njegovi korisnici dugoročno biti zadovoljni. Pored toga, nastojimo slijediti upute naših predhodnika težeći da objekat svojim likovnim izrazom ostavi graditeljski otisak vremena pri čemu nezaobilazno poštujemo i duh mjesta.Nastojimo slijediti nađe učitelje i ostati dosljedni u očuvanju vrijednosti prave arhitekture i profesije koju volimo i kojom se bavimo, uz sve teškoće koje dolaze sa aktuelnim zbivanjima u društvu. 

Razvoju Ateljea doprinijele su mnoge kolege kao njegovi uposlenici, stalni ili povremeni saradnici, koji su učestvovali u izradi projektne dokumentacije i nadzoru u toku realizacije projektiranih objekata. U Ateljeu su radili mnogi mladi arhitekti od koji neki sara rade u zemljama Evrope, a neki su u visokoškolskim ustanovama, državnim ili privatnim preduzećima u Bosni i Hercegovini. U vrijeme ljetnih i zimskih ferija studentsku praksu obavljali su mnogi studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i Tehničkih fakulteta iz Beča i Graca.

Pored osnivača Husejna Dropića, u Ateljeu najduže djeluje Husejnov brat i kolega Mehmed Dropić, koji je učestvovao i dao značajan doprinos u najvećem broju projekata koje je Atelje uradio, a na realizaciji objekata vrijedno je radio Jakub Dropić, iskusni građevinski tehničar, koji je vodeći nadzor, znalački rješavao sve nejasnoće u toku izvođenja.

Poseban doprinos u našem radu i razvoju da je prof. Zlatko Ugljen, dipl.ing.arh. iz Sarajeva, sa kojim Atelje kontinuirano sarađuje od početka 1997. godine. Saradnja je započela na projektu Poslovnog objekta "Barok" u Tuzli, a nastavljena je na mnogim drugim projektima među kojima su: Džamija Behrambegove medrese i kompleks Turalibegovog vakufa u Tuzli, kompleks Crkve i samostana Sv. Narka na Plehanu, kompleks Bijele Tabije i Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni u Sarajevu, glavni projekat župne crkve u Žeravcu i dr... Pored navedenih projekata koji su autorska djela prof. Ugljena, a koautori i njegovi saradnici su Husejn Dropić i Nina Ugljen Ademović. Profesor je kao "sui generis" i na drugim projektima svojim uputama i sugestijama dao vrlo značajan doprinos.

Svi projekti i realizirani objekti, produkt su velikog povjerenja naših investiitora i njihovog razumijevanja. Ovakav odnos investitora veliki je doprinos afirmaciji Ateljea i njegovih uposlenika, kroz javna priznanja za mnogobrojne projekte i realizirane objekte.

Izložbe

1984 - Galerija jugoslovnenskog portreta – Tuzla (godišnja izložba društva likovnih umjetnija Tuzle)
1998-2007. – Gradska galerija Collegium Artisticum (učešće na zajedničkim godišnjim izložbama ULIPUBIH, ULUBIH i AABIH)
2003-2006. – ORIS ideja – Zagreb (zajednička izložba skica i crteža arhitekata čiji su radovi publikovani u časopisu ORIS) Izložba održana u zagrbu, Brežicama, Splitu, Rijeci, Zadru, Firenci, Ljubljani, Beču, sarajevu, Tuzli, Beogradu.

Osvojene nagrade

1978. - II Nagrada na Jugoslovenskom anonimnom konkursu za Idejno rješenje Spomen doma u Bijeljini (koautor: V. Stojanović)
1981. - II Nagrada na Jugoslovenskom anonimnom konkursu za Idejno rješenje Spomen obilježja na stratišta Memorijalnog kompleksa “Vrace” u Sarajevu (autorski tim: P. Jelisić, N. Škapurović i H. Dropić
1991. - II Nagrada na pozivnom Jugoslovenskom konkursu za Idejno rješenje trgovačkog centra “POLJE” u Tuzli (koautori: S. Bjeljac i M. Dropić)
Srebrna plaketa Univerziteta u Tuzli, posebno univerzitetsko priznanje za višegodišnji uspješan rad i značajan doprinos u razvoju Univerziteta
1998. - Nagrada „Collegium artisticum 1998“ – za REALIZACIJU objekta Džamije sa mektebom u Gradačcu (koautori: M. Dropić i S. Bjeljac)
2003. - Nagrada „Collegium Artisticum 2003“- GRAND PRIX za arhitekturu za Stambeno- poslovni objekat na prostoru Stare željezničke stanice u Tuzli
2006. - Nagrada „Collegium Artisticum 2006“ za REALIZACIJU Bijele džamije u Brčkom (koautor M. Dropić)
2007. - Nagrada „Collegium Artisticum 2007“ za IDEJU – Idejni i Glavni projekat objekta „Centar za srce BiH“ u Tuzli
2007. - III nagrada na Javnom anonimnom konkursu za Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje rekonstrukcije i dogradnje fudbalskog stadiona „Tušanj“ u Tuzli (koautor M. Burgić)

Naši saradnici

Arhitektura:
Saradnici: Slobodan Bjeljac, Mirela Burgić, Mehmed Dropić, Selma Hajrić, Zehra Morankić Povremeni saradnici: Zijada Adembegović, Sabrija Bilalić, Ademir Hadžić, Selma Imamović, Vesna Krešić, Adnan Pašić, Semir Salihović, Taida Škaljić, Sanja Trifunović

Konstrukcija:
Hasan Čamdžić, Nedžad Delić, Vlado Dobrinić, Izudin Hadžibeganović, Marko Joketović, Muhamed Ma|arević, Osman Morankić, Drago Ostojić, Ljubiša Tešić, prof. Muhamed Zlatar

Instalacije vodovoda i kanalizacije:
Alma Božić, prof. Zlatko Đikić, Geza Džember, Esad Hukić, Abduselam Selesković

Mašinske instalacije:
Mevludin Arapčić, Ekrem Atić, Tomislav Brajković, Amer Karabegović, Mensur Kurt, Islam Pirić, Milan Vukmirović

Elektroinstalacije:
Branislav Čičković, Avdija Hodžić, Vladimir Moric, Midhat Pirić

Predmjer i predračun:
Jakub Dropić, Gradinka Pašić, Ešref Spahić

Makete:
Nenad Kovačević, Hasan Ramić, Samir Salkanović, Fahrija Šehić

Fotografije:
Husejn Dropić, Mustafa Terzić

© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA