Detaljan prikaz projekta

Bankerova ulica, Tuzla


Stambeno-poslovni objekat u Bankerovoj ulici u Tuzli

U centralnoj gradskoj zoni u Tuzli, u Bankerovoj ulici koja spaja pozorišni plato sa glavnom pješačkom zonom projektiran je stambeno-poslovni objekat kao interpolacija između dva stambeno-poslovna objekta. Uži i širi lokalitet ovog dijela grada ugrožen je slijeganjem terena u gradu Tuzli koje je prouzrokovano dugogodišnjom nekontrolisanom eksploatacijom slane vode iz velikih dubina zemlje.

Na lokaciji ovog objekta postojao je stambeni objekat izgrađen krajem pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a čija konstrukcija nije mogla izdržati neravnomjerno slijeganje terena.

Naručilac je želio izgraditi objekat za tržište čiji sadržaji odgovaraju njegovoj lokaciji i definiranim urbanističkim uslovima. Odnos korisne površine između poslovnog i stambenog dijela je približno isti, a Projektant se odlučio da poslovne sadržaje i njihove ulaze orjentira prema pješačkoj zoni-Bankerovoj ulici, a stambene ulaze predvidi iz dvorišne strane objekta gdje se nalazi i prking prostor stanara. Poslovni prostori i stanovi su projektirani za nepoznate korisnike tako da su prostori različite veličine, a stanovi različiteveličine, te različite struktre i unutrašnje organizacije. Dio poslovnih prostora projektiran je na prvom spratu koje povezuje pješačka promenada-galerija ispred prostora sa staklenim izlozima-vitrinama koje su orjentirane na pješačku ulicu. Ove vitrine sa eksponatima i svjetlom doprinose gradskim sadržajima u ovom dijelu grada.

Oblikovanjem detalja i završnim obradama na fasadi jasno se razdvajaju poslovni i stambeni sadržaji u objektu sa blagim naglaskom na vezu sa susjednim postojećim objektima.

Ukupna korisna površina objekta iznosi  3.035 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA