Detaljan prikaz projekta

Bankerova ulica, Tuzla


Stambeno-poslovni objekat u Bankerovoj ulici u Tuzli

U centralnoj gradskoj zoni u Tuzli, u Bankerovoj ulici koja spaja pozorišni plato sa glavnom pješačkom zonom projektiran je stambeno-poslovni objekat kao interpolacija između dva stambeno-poslovna objekta. Uži i širi lokalitet ovog dijela grada ugrožen je slijeganjem terena u gradu Tuzli koje je prouzrokovano dugogodišnjom nekontrolisanom eksploatacijom slane vode iz velikih dubina zemlje.

Na lokaciji ovog objekta postojao je stambeni objekat izgrađen krajem pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a čija konstrukcija nije mogla izdržati neravnomjerno slijeganje terena.

Naručilac je želio izgraditi objekat za tržište čiji sadržaji odgovaraju njegovoj lokaciji i definiranim urbanističkim uslovima. Odnos korisne površine između poslovnog i stambenog dijela je približno isti, a Projektant se odlučio da poslovne sadržaje i njihove ulaze orjentira prema pješačkoj zoni-Bankerovoj ulici, a stambene ulaze predvidi iz dvorišne strane objekta gdje se nalazi i prking prostor stanara. Poslovni prostori i stanovi su projektirani za nepoznate korisnike tako da su prostori različite veličine, a stanovi različiteveličine, te različite struktre i unutrašnje organizacije. Dio poslovnih prostora projektiran je na prvom spratu koje povezuje pješačka promenada-galerija ispred prostora sa staklenim izlozima-vitrinama koje su orjentirane na pješačku ulicu. Ove vitrine sa eksponatima i svjetlom doprinose gradskim sadržajima u ovom dijelu grada.

Oblikovanjem detalja i završnim obradama na fasadi jasno se razdvajaju poslovni i stambeni sadržaji u objektu sa blagim naglaskom na vezu sa susjednim postojećim objektima.

Ukupna korisna površina objekta iznosi  3.035 m2.


Radno vrijeme

Ambijent d.o.o., arhitektonski atelje sa osnovan je daleke 1989 godine, kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini.
Ponedeljak - Petak
08:00 - 16:00
Vikendom i praznicima
Zatvoreno

Kontaktirajte nas

© 2021 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA