Detaljan prikaz projekta

Kuća "Čirić", Tuzla


Prirodni nagib terena na odabranoj građevinskoj parceli u naselju Ši Selo u Tuzli, kolski pristup i njena orjentacija u odnosu na strane svijeta opredijelili su osnovni funkcionalni i likovni koncept pordične kuće. Objekat ima dvije stambene jedinice, jednu manju iznad pomoćnih prostora u niskom prizemlju i jednu veću – razvijenu na nivou prve etaže. Ulazi u stambene jedinice su sa prostranog stepeništa koje natkriva konzolni prepust stana sa prve etaže. Spuštanjem krovne ravni koja u jednom dijelu prati nagib terena učinjen je pokušaj  da se ublaži visina objekta koja bi se nametala sa isočne strane i pristupnog puta.

Stan na prvom spratu je denivelisan sa razvijenim dnevnim boravkom u čijem centralnom mjestu je kamin-ognjište, a koji se vizuelno i funkcionalno povezuje sa radnom sobom i trpezarijom, pri čemu su vratima odvojeni kuhinja i sanitarni čvor koji je lociran uz ulazno stepenište. Dvije spavaće sobe i kupatilo su na poluetaži, a trim kabinet je u tavanskom prostoru. Terase-lođe ispred dnevnih boravaka od oba stana orjentirane su na jugoistok sa lijepim pogledima na susjedne padine obrasle bjelogoričnim zelenilom. Manji stan koji se nalazi u nivou visokog prizemlja je zasebna cjelina jer su pomoćni prostori sa garažom, u nivou niskog prizemlja stepeništem povezani sa prostorima stana na prvoj etaži.

Ukupna korisna površina objekta iznosi  320,00 m2


Radno vrijeme

Ambijent d.o.o., arhitektonski atelje sa osnovan je daleke 1989 godine, kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini.
Ponedeljak - Petak
08:00 - 16:00
Vikendom i praznicima
Zatvoreno

Kontaktirajte nas

© 2021 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA