Detaljan prikaz projekta

Internat za učenike, Tuzla


Internat za učenike uz objekat Osnovne škole za djecu sa smetnjama  u razvoju

Internat za učenike projektovan je uz postojeći objekat osovne skole namijenjenoj obrazovanju djece koja su na različite načine ometena u svom ranom razvoju. Ovaj objekat treba da pretstavlja integralnu cjelinu sa postojećom školom i svim njenim sadržajima.

Društveni, a posebno izraženi, problem za roditelje čija djeca rastu sa različitim vrstama smetnji u njihovom razvoju pokušali su djelimično ublažiti i riješiti predstavnici Italijanskog crvenog križa. Izgradnja objekta Internata u kojem je predviđen cjelodnevni, ali ne i stalni boravak u toku njhovog školovanja, uvrstio bi mnogo veći broj ove kategorije djece u školovanje jer se veliki broj ove djece nalazi izvan sjedišta Specijalne škole u Tuzli. Ova djeca radne dane u sedmici provodila bi u Internatu a vikende bi provodili u svojim porodicama. Dalje unapređenje njihovog boravka u školi bilo bi pronalaženje porodica-skrbnika u Gradu koje bi zamijenile internatski smještaj tako da Internat za neke od njih imao ulogu privremenog smještaja.

Osnovni sadrzaji Internata su sobe za spavanje i boravak za 50 učenika razlicitog pola i starosne dobi, prostori za resocijalizaciju, prostori za grupnu i individualnu terapiju, fiskulturna dvorana, restoran sa kuhinjskim pogonom i pratece pomoćne prostorije.

Svi prostori su projektirani u mjerilu korisnika sa primjenom materijala koji svojim izgledom pruzaju toplinu i ugodan boravak sa ciljem da se ucenici koji borave u njima sto prijatnije  osjecaju.

Najveci dio realiziranih sadrzaja smjesten je na nivou prizemlja, jedan broj soba za spavanje nalazi se na spratu, a dio nastavnickih kabineta i terapijskih prostora u potkrovlju. Kompletan objekat projektovan je za pristup i kretanje fizicki henikepiranih osoba.

Ukupna korisna površina Objekta  iznosi 1.760 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA