Detaljan prikaz projekta

Kuća "Osmić", Tuzla


Individualni stambeni objekat ''OSMIĆ'' u Tuzli – 2000. godina

Objekat je izgradjen na prostranoj parceli u Slavinovićima, naselju koje se nalazi u istočnom dijelu grada Tuzle. Parcela na kojoj je izgrađen objekat ima površinu cca 3000 m2 i na njoj je zadržana postojeća individualna kuća koja je rekonstruisana u zlatarsku radionicu. Glavni pristup u građevinsku parcelu zadržan je na postojećem mjestu – na njenom sjeveroistočnom dijelu. Građevinska parcela je ograđena po cijelom obimu tako da je unutar nje izgrađena nova individualna kuća za stanovanje i nadstrešnica za četiri automobila.

Individualni stambeni objekat projektiran je kao suvremena individualna kuća uz poštovanje tradicije građenja na ovim prostorima i primjenu pravila pasivne solarne arhitekture. Instalacije su projektirane u skladu sa suvremenim tehničkim dostignućima tako da ovaj objekat pruža visok konfor za život jedne četvoročlane obitelji.

U prizemlju objekta projektovan je dnevni boravak sa kaminom-ognjištem i trpezarijom, kuhinjom, zimskom baštom-zatvorenom avlijom, sobom za gosta-bosanskom sobom, jednim kupatilom, glavnim i ekonomskim ulazom. Pored navedenih prostora u jednom dijelu objekta projektovna je garaža za jedan putnički automobil, kotlovnica, magacinski i pomoćni prostori. Svi prostori su povezani toplim vezama. Na spatu Objekta koji je u jednom dijelu galerija trpezarije i zimske bašte projektovani su tri sobe  za spavanje, dva kupatila i trim kabinet.

Naspram ulaza u parcelu projektovana je nadstrešnica za četiri putnička automobila čija konstrukcija je od lučnih lameliranih  drvenih nosača koji se preko drvenih kosnika oslanjaju na armirano-betonske stupove. Oblik nadstešnice proizašao je iz njene funkcije i ona predstavlja integralnu i harmoničnu cjelinu sa novoizgrađenim objektom za stanovanje.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 340 m2.


Radno vrijeme

Ambijent d.o.o., arhitektonski atelje sa osnovan je daleke 1989 godine, kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini.
Ponedeljak - Petak
08:00 - 16:00
Vikendom i praznicima
Zatvoreno

Kontaktirajte nas

© 2021 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA