Detaljan prikaz projekta

Kuća "Osmić", Tuzla


Individualni stambeni objekat ''OSMIĆ'' u Tuzli – 2000. godina

Objekat je izgradjen na prostranoj parceli u Slavinovićima, naselju koje se nalazi u istočnom dijelu grada Tuzle. Parcela na kojoj je izgrađen objekat ima površinu cca 3000 m2 i na njoj je zadržana postojeća individualna kuća koja je rekonstruisana u zlatarsku radionicu. Glavni pristup u građevinsku parcelu zadržan je na postojećem mjestu – na njenom sjeveroistočnom dijelu. Građevinska parcela je ograđena po cijelom obimu tako da je unutar nje izgrađena nova individualna kuća za stanovanje i nadstrešnica za četiri automobila.

Individualni stambeni objekat projektiran je kao suvremena individualna kuća uz poštovanje tradicije građenja na ovim prostorima i primjenu pravila pasivne solarne arhitekture. Instalacije su projektirane u skladu sa suvremenim tehničkim dostignućima tako da ovaj objekat pruža visok konfor za život jedne četvoročlane obitelji.

U prizemlju objekta projektovan je dnevni boravak sa kaminom-ognjištem i trpezarijom, kuhinjom, zimskom baštom-zatvorenom avlijom, sobom za gosta-bosanskom sobom, jednim kupatilom, glavnim i ekonomskim ulazom. Pored navedenih prostora u jednom dijelu objekta projektovna je garaža za jedan putnički automobil, kotlovnica, magacinski i pomoćni prostori. Svi prostori su povezani toplim vezama. Na spatu Objekta koji je u jednom dijelu galerija trpezarije i zimske bašte projektovani su tri sobe  za spavanje, dva kupatila i trim kabinet.

Naspram ulaza u parcelu projektovana je nadstrešnica za četiri putnička automobila čija konstrukcija je od lučnih lameliranih  drvenih nosača koji se preko drvenih kosnika oslanjaju na armirano-betonske stupove. Oblik nadstešnice proizašao je iz njene funkcije i ona predstavlja integralnu i harmoničnu cjelinu sa novoizgrađenim objektom za stanovanje.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 340 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA