Detaljan prikaz projekta

Stupine B2, Tuzla


Stambeno-poslovni objekat Stupine B-2 u Tuzli

Stambeno naselje Stupine  definirano je kao zona za stanovanje Regulacionim planom koji je izrađen 1980.godine, a obuhvatio je prostore Stare željezničke stanice, Stupina i Ušća u Tuzli. Zona Stupina je u sredini između ova dva lokaliteta i u ovoj zoni izgrađen je veći broj objekata koji su planirani  Regulacionim planom. Pored Hotela Tuzla koji je izgrađen 1980.godine, izgrađeno je nekoliko stambenih objekata sa poslovnim prostorima u njihovim prizemljima koji imaju različitu namjenu. Hotel i stambeno-poslovni objekti locirani između gradske Južne saobraćajnice i glavne naseljske ulice (Ulica Mehmedalije-Maka Dizdara) izgrađeni su prije recentnog rata u Bosni i Hercegovini, a dva objekta sa druge strane naseljske ulice ( B-12 i B-13 ) izgrađenia su poslije ovog rata.  Lokacija objekta B-2 je oblika pravougaonika čija je duža strana paralelna Ulici Maka Dizdara, a nalazi se između objekata koji su nedavno izgrađeni.

Objekat je projektiran i građen kao kolektivni stambeni objekat sa četiri ulaza i četiri neovisne stambene i konstruktivne cjeline sa poslovnim prostorima u nivou prizemlja i dijelu podruma, dok drugi dio podruma zauzimaju garažni prostori, pogonski sadržaji i pomoćni prostori.  Sve je namijenjeno tržišnoj izgradnji i prodaji.

Kolektivni stambeni objekat sa vrlo različitom strukturom stanova koji se gradi za tržište, sa nizom ograničenja koji su projektantu nametnuti kroz ovu vrstu izgradnje, opredijelili su njegovu prostornu organizaciju i oblikovanje sa vrlo malim brojem racionalno izbalansiranih elemenata na fasadi.

Objekat je projektiran kao slobodnostojeći sa zajedničkim stepenišnim prostorima i liftovima iz kojih se ulazi u četiri do šest stanova na svakoj etaži. Stepenišni prostori su osvijetljeni i provjetravani preko atrija koji suže i za provjetravanje pomoćnih prostora u stanovima. Time je svim stanovima obezbijeđeno dobro provjetravanje, a većina stanova ima dvostranu i samo manje stambene jedinice jednostrano su orjentisane.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 12.100 m2.


Radno vrijeme

Ambijent d.o.o., arhitektonski atelje sa osnovan je daleke 1989 godine, kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini.
Ponedeljak - Petak
08:00 - 16:00
Vikendom i praznicima
Zatvoreno

Kontaktirajte nas

© 2021 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA