Detaljan prikaz projekta

Rekonstrukcija ATIK džamije


Rekonstrukcija ATIK džamije na brijegu između Tojšića i Gornjih Vukovija

Atik džamija na brijegu između Tojšića i Gornjih Vukovija prema nepisanim podacima izgradjena je prije cca 350 godina. (M. Becirbegovic „Dzamije sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini“). Ova džamija ima drvenu konstrukciju u bondruk sistemu i koja je i pored nekoliko intervencija zadržana tokom cijelog postojanja ovog objekta.

Pedesetih godina dvadesetog stoljeća na Džamiji su urađene manje promjene u odnosu na nje autentični izgled i tada su  mještani ograde na trijemovima u prizemlju i mahvilu zamijenili punim zidovima kako bi povećali površinu zatvorenog prostora i u zimskim mjesecima omogućili prisustvo većeg broja vjernika.

Džamija je izgradjena je u haremu koji je služio kao mjesno mezarje sa vrlo lijepim starim nisanima od  kojih je veliki broj potiče iz perioda  gradnje Džamije. Četvorovodni strmi krov bio je pokriven šindrom, a poslednjih decenija umjesto šindre postavljen je crijep. Odnos visine krova naspram visine bijelog okrečenog zida Džamije (1:1) sa pravilnim rasporedom šesnaest malih pravougaonih prozora (65 x 85 cm) daju Džamiji upečatljiv proporcijski sklad. To potvrđuje umjeće i osjećaj njenog graditelja da i u skromnim mogućnostima  tadašnjeg okruženja izgradi objekat koji će vjekovima njenim posjetiteljima obezbijediti sastajalište u vrijeme džuma namaza kao i ugodan osjećaj u njenim prostorima i hladovini pod krošnjama lipa i hrastova u haremu.

Namjenu glavne džamije na ovom području imala je do 1983.godine kada su zbog značajnog povećanja broja stanovnika izgrađene nove dzamije u Tojšićima i G.Vukovijama.

Narednih godina ona je napuštena, bez ikakvog održavanja i počela je da brže propada što je prijetilo njenom samourušavanju. Pozitivne emocije i razmišljanja grupe njenih nekadašnjih džematlija bile su usmjerene na očuvanje ovog vrlo vrijednog objekta tako da je njena rekonstrukcija započeta 1991.godine. Rekonstrukcija je tekla postupno, prema raspolozivim sredstvima, tako da je jedan dio radova izveden prije agresije 1992. god, a drugi i veci dio radova izveden je poslije okončanja rata.

Sa skromnim raspoloživim sredstvima i uz veliko angazovanje džematlija izvršena je temeljita rekonstrukcija Džamije pri čemu su zamijenjene  drvene temeljne grede bez demontaže bondruk konstrukcije (korišteno je šesnaest autodizalica), rekonstruisana je obloga munare, zamijenjen krovni pokrivac, zamijenjena je dotrajala vanjska stolarija, uklonjeni su zidovi sa trijemova u prizemlju i mahvilu tako da je ovom intervencijama Džamiji vraćen njen prvobitni izgled.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA