Detaljan prikaz projekta

Objekat Kantonalnog tužilaštva u Tuzli


Poslovni objekat Kantonalnog tužilaštva u Tuzli

Lokacija

Objekat Kantonalnog tužilaštva u Tuzli projektovan je na parceli koja pripada užem gradskom urbanom području u obuhvatu prostorne cjeline "STUPINE-UŠĆE" sa prostorom Stare željezničke stanice u Tuzli. U neposrednoj blizini objekta nalaze se Hotel Bristol, zgrada Općinskog i Kantonalnog suda i objekat Tuzlanske banke. Svi navedeni objekti izgrađeni su u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. Građevinska parcela objekta tužilaštva je ugao Ulica M. Tita i Alije Izetbegovića. Sa ovih ulica projektovani su kolski i pješački ulazi u Objekat.

Ideja

Projektant je posebnu pažnju posvetio položaju i oblikovanju glavnog ulaza i ulaznog hola postavljajući ih u središte objekta gdje je ulazu dat poseban akcenat sa dugačkom prizemnom nadstrešnicom i nadstrešnicom u visini drugog sprata koju formira zaobljeni gabarit trećeg sprata i nosivi okrugli stubovi koji naglašavaju monumentalnost Objekta. Ulazni hol je prostran sa staklenim krovom i galerijom na kojoj je projektovana čitaonica sa bibliotekom. U holu se nalazi recepcijski pult sa kontrolom svih ulaza u Objekat i skulptura koja će biti postavljena na označeno mjesto, a koju namjenski za ovaj prostor treba uraditi jedan od afirmisanih kipara iz Bosne i Hercegovine.

Silazne-ulazne rampe kojima je obezbijeđen vanjski pristup podrumskim prostorijama namijenjene su za ulaz službenih vozila i vozila za dovoz i odvoz osumnjičenih osoba. Ove osobe se uz pratnju  mogu sprovesti osobnim dizalom do istražitelja, čime se izbjegavaju susreti sa slučajnim prolaznicima iz okolnih saobraćajnica i pješačkih zona. Rampe su natkrivene, posebno ona iz Aleje Alije Izetbegovića jer ona, zbog svoje blizine, ima i funkciju “odvajanja“ Objekta od pješaka koji prolaze trotoarima ove Aleje.

Fasada objekta se oblaže kamenim pločama različite veličine u slogu koji na posmatrača ostavlja utisak reda i postojanosti objekta, jer ovaj objekat po svojoj namjeni i karakteru treba takav i biti.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 2350 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA