Detaljan prikaz projekta

Riječanska Džamija u Zvorniku


Nova Riječanska Džamija u Zvorniku

Lokacija

U užem centru grada Zvornika, gdje su Turci u vrijeme Osmanlijske vladavine u Bosni i Hercegovini izgradili Riječansku džamiju, 1985. godine podignuta je nova Džamija koja je porušena u recentnom ratu 1992. godine. Poslednjih godina dvadesetog stoljeća Zvornik je znatno povećao broj stanovnika tako da su  u neposrednoj blizini parcele na kojoj je dugo godina bila džamija, izgrađeni novi stambeni objekti velike visine, a nadograđeni su i postojeći susjedni objekti.

Ideja

Osnovnu oblikovnu strukturu novog Kompleksa Riječanske džamije čine četiri plastička elementa; korpus molitvenog prostora, korpus pratećih sadržaja, munara i ogradni zid koji prati granicu građevinske parcele i formira harem Džamije. Njihove korelacije su u zadatku formiranja prostora zborišta za svakodnevne potrebe vjernika - muslimana u vrijeme dnevnih namaza, obavljanja džuma namaza i veća okupljanja u vrijeme Ramazanskih dana i Bajrama.

Kompleks je radi frekvencije okolnih saobraćajnica ograđen zidom visine cca 250 cm koji prati blagi nagib terena i u zidu su projektovani zastakljeni otvori koji svojom veličinom i rasporedom obezbjeđuju povremeni vizuelni kontakt prolaznika iz ulice sa haremom Džamije. Projektovani ogradni zid je veza sa tradicijom u izgradnji Bosanskih gradskih džamija i on je ujedno i prvo nenaglašeno razdvajanje profanog-svjetovnog od sakralnog tako da se vjernici kroz nekoliko sekvenci približavaju molitvenom prostoru odnosno mihrabu. U okviru ograđenog Kompleksa projektovan je molitveni prostor kvadratnog oblika dimenzija 12x12 m, ispred kojeg se nalazi aneks sa prostorima za uzimanje abdesta i ostavljanje obuće i staklom pokriveni trijem koji povezuje ulaze iz ulica sa ulazima u Džamiju i ulazom u prateće sadržaje. Prateće sadržaje Kompleksa čine; ulazni hol, mektebska učionica, sala za sastanke i kancelarija imama u prizemlju, apartman - musafirhana sa čajnom kuhinjom i terasom na spratu, te sanitarni čvor i kotlovnica u podrumskoj etaži.

U nastojanju da vjernicima omogući odgovarajuću intimu u toku boravka u prostorima Kompleksa, a posebno u vrijeme molitve i da obezbjedi odgovarajuću zaštitu od sunca sa različitim svjetlom u toku dana, projektovani su "brisoleji" od drvenih stupova koji su postavljeni tako da formiraju naglašeni vertikalni ritam na fasadi sa asocijacijom na splavove koji su u proteklim vremenima spuštani niz rijeku Drinu.

Ukupna korisna površina zatvorenih prostora novog objekta iznosi 630 m2.

Ovaj projekat nije realiziran jer lokalne vlasti nisu udovoljile zahtjevu Islamske zajednice nego su insistirale na dosljednoj obnovi džamije koja je na ovom mjestu postojala od 1983 do 1992.godine.

 


Radno vrijeme

Ambijent d.o.o., arhitektonski atelje sa osnovan je daleke 1989 godine, kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini.
Ponedeljak - Petak
08:00 - 16:00
Vikendom i praznicima
Zatvoreno

Kontaktirajte nas

© 2020 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA