Detaljan prikaz projekta

Objekat „B“ - Medresa u Tuzli


Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja učeničkog doma - Objekat „B“ u Kompleksu Behram-begove medrese u Tuzli

Kompleks obnovljene Behrambegove medrese u Tuzli nalazi se u zapadnom dijelu grada u okviru stambenog naselja Pašabunar. Početkom šezdesetih, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ove objekte su koristili učenici radničkih zanimanja i srednje rudarsko-tehničke škole. Promjena načina eksploatacije uglja (površinski kopovi umjesto podzemnih eksploatacija) smanjila je potrebe za školovanjem velikog broja ovih kadrova tako da je nakon poslednjih ratnih zbivanja ovaj kompleks dodijeljen za smještaj i obnovljeni rad Medrese u Tuzli.

Učenički kadrovi u rudarstvu imali su svoje specifične potrebe i za njih su bili izgrađeni svi objekti u ovom kompleksu. Većina objekata izgrađena je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća i kada ih je Medresa preuzela svi objekti u kompleksu bili su u vrlo zapuštenom stanju. Specifični uslovi školovanja u Medresi (cjelodnevni boravak sa internatskim smještajem uz redovno prakticiranje propisanih vjrskih obaveza) zahtijevali su rekonstrukcije postojećih i izgradnju dijela novih objekata u kompleksu.

Jedan od objekata koji je temeljito rekonstruisan i nadograđen je paviljon za učenike-učenički dom u kojem su pored spavaonica i sanitarnih prostorija za učenike smješteni centralni restoran sa savremeno opremljenom kuhinjom, trpezarija za goste koji posjećuju Medresu i centralni vešeraj. Gabariti objekta su povećani po horizontali i vertikali tako da je postojeća korisna površina objekta povećana sa 1.950 m2 na novih 3.050 m2.

Unutarnja reorganizacija učeničkog doma zahtijevala je i njegov vanjski redizajn tako da je umjesto ranijeg kosog dvovodnog krova projektiran i realiziran ravni krov sa novim prozorskim otvorima i brisolejima na južnoj strani. Jednostavnim likovnim elementima vizuelno je naglašena horizontala kako bi se umanjio utisak da je visina objekta povećana, a oblik prozora i njihov raspored sa igrom svjetla i sjene na bijelim fasadnim površinama odražavaju karakter i namjenu ovog objekta.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA