SPO Zlokovac

SPO Zlokovac

Kuća "Dropić"

Upravna zgrada Rijaseta IZ BiH


Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Individualni objekat „ODOBAŠIĆ“

Individualni objekat „ODOBASIC“ projektiran je na slobodnostojećoj blago nagnutoj parceli u individualnom naselju „Slanac“ u Tuzli. Građevinska parcela je manjih dimenzija okružena individualnim kućama različite veličine i vrlo različitog izgleda.

Pristup objektu je sa naseljske saobraćajnice koja prolazi sa južne strane građevinske parcele, a između projektiranog objekta i saobraćajnice uređena je mala avlija sa ružičnjakom. Nagnutost parcele prema sjeveru otvara vidike na Slavinoviće (kolektivno stanovanje) i obronke Majevice koji se spuštaju preko Gornje Tuzle. Neposredna okolina i vidici sa parcele opredjelili su Projektanta za unutrašnju organizaciju objekta, njegov položaj na parceli i uređenje dvorišta.

Objekat je porodična kuća sa skromnim dimenzijama i površinom,  ali sa suvremenom prostornom organizacijom koja obezbjeđuje ugodan boravak njenim korisnicima. Kuća je opremljena savremenim instalacijama sa namještajem i unutrašnjom organizacijom prostora koja se naslanja na tradicionalne bosanske individualne  kuće. Dio prostora (spavaće sobe i kupatila) su odvojeni prostori u kući, a svi ostali prostori su projektirani tako da se mogu uspješno provezati ili po potrebi odvajati (dnevna soba, hol, kuhinja, trpezarija, galerija). Svi pomoćni prostori i garaža za putnički automobil smješteni su u niskom prizemlju-suterenu.

 Kuća svojim izgledom vezuje se na tradicionalnu arhitekturu bosanskih individualnih kuća sa naglašenim strmim četverovodnim krovom uz harmoničan odnos visine krova i bjeline zidanog dijela.

U svim primarnim i sekundarnim elementima konstrukcije  kao i u završnim obradama svih površina u enterijeru i na fasadi primijenjeni su savremeni materijali koji odražavaju duh podneblja  i tradicije.

Ukupna korisna površina objekta iznosi  cca 170 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA