SPO Zlokovac

SPO Zlokovac

Kuća "Dropić"

Kompleks Bijela Tabija, Sarajevo


Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Stambeno-poslovni objekat u neposrednoj blizini hotela „BRISTOL“ u Tuzli

Lokacija ograničenih prostornih mogućnosti, koja se nalazi u Tuzli u Ulici Maršala Tita zahtijevala je pomirenje niza uslova koji su nametnuti njenim okruženjem. Blizina Hotela BRISTOL na istočnoj strani, individualnog stambeno-poslovnog objeekta na južnoj strani te objekta Kantonalnog tužilaštva na zapadnoj strani zahtijavala je prostornu organizaciju objekta koja će udovoljiti zahtjeve Naručioca i zahtjeve njegove tržišne namjene.

U četiri donje etaže (podrum, prizemlje, prvi i drugi sprat) projektirani su poslovni sadržaji, a na trećem, četvrtom i dijelu petog sprata projektirane su stambene jedinice različite veličine.

Poslovni prostori u prizemlju imaju direktne ulaze sa nivoa terena odnosno trijema koji prati istočnu i sjevernu stranu objekta i ovi prostori imaju dijelove u podrumu povezane internim stepeništima. Prostori na prvom i drugom spratu imaju zajednički-naglašen ulaz sa zapadne strane (od strane Suda i Tužilaštva) i ovi prostori su namijenjeni advokatskim i administrativnim poslovima.

Stambene jedinice imaju zajednički ulaz sa zajedničkim stepeništem i dizalom, a zavisno od veličine stanovi su orjentirani jednostrano ili dvostrano.

U nastojanju da projektiranom objektu odredi njegov karakter Projektant je volumen objekta podijelio tako da su jasno naglašeni i razdvojeni njegov poslovni i  stambeni dio. Ova razlika je uočljiva kako po završnim obradama tako i po obliku i rasporedu otvora na fasadi. Donji - poslovni dio je obložen pločama od travertina, a njegov gornji – stambeni dio je u fasadnom malteru i zbog tlocrtne smaknutosti ova dva korpusa doima se da je gornji – „lakši“  korpus  izgrađen na kamenom postamentu.

Ukupna korisna površina objekta je 2.340 m2.


© 2024 Ambijent d.o.o. Tuzla. Sva prava pridržana. Design by | Web studio NESA